Genealogie van Jacob VERDONCK
 
Bestand:
C:\PG30\NL\DATA\EERSEL
Datum:
08-02-2020
Selectie:
'Personen in genealogie van Jacob VERDONCK [1]'
Sortering:
Per tak

I.1
Jacob VERDONCK, geboren circa 1610.
Deze naam is afgeleid van zijn zoon Herpert Jacobs ( Verdonck ). Van de zoon van Herpert Jacobs weten wij zeker dat hij de naam Verdonck gebruikte.
 
Herpert zou afgeleid kunnen zijn van Hubert.
 
Rumoldus Verdonck hiervoor genoemd komt in het poortersregister van Antwerpen ook voor met de naam Rombout Jan Verdonck.
 
Rumoldus had een broer Hubert Verdonck die een kind had met de naam Hubert Verdonck.
 
Van Rumoldus zijn we de zonen Hubert en Henri bekend.
 
Rumoldus en zijn broer Hubert zouden dus een vader kunnen hebben met de naam Hubert Verdonck.
 
Zie ook het gestelde in de akte van attestatie die na dit genealogisch overzicht is opgenomen.
 
Samengevat. De veronderstelling dat Rumoldus en zijn familie zouden kunnen behoren tot dit genealogischfragment en daardoor, zie bij Walterus, met de genealogie Reusel-Waddinxveen is niet uitgesloten.

Kind:

II.1
Herpert Jacobs VERDONCK, gedoopt circa 1615 te Sint-Huijbrechts Lille. Geboorteplaats is circa 5 km van Budel en circa 10 km Oostelijk van Lommel, dis in het huidige Grensgebied onder Eindhoven. Overleden vóór 1667. In 1675 genoemd als Teut ("handelsreiziger") uit Duizel.

Gehuwd (1) circa 1640 met NN, overleden vóór 1667.
Ondertrouwd (2) op 10‑09‑1667 te Eersel, gehuwd voor de kerk op 25‑09‑1667 te Eersel met Anneke STEVENS (Anna), geboren te Eersel. Schepenbank Eindhoven Inventarisnr. 30 121v.
Anneken, weduwe van Jacob Herbers Verdoncq geassisteert met Luijcas Verdoncq haaren soone.
Zij maakt transport t.b.v. Jan Rombouts en de Maria sijne huisvrouwe een seekere helft van een vischvijver gelegen in de parochie Eersel. De andere helft is van Philip Alewijns
. {Zij was ook ooit gehuwd met NN, overleden vóór 1667.}
Uit het eerste huwelijk:

III.1
Jacob Herberts VERDONCK (Jacob Berbers. Herperts), haarteut, geboren circa 1650, overleden vóór 1700 te Namen. Overleden in Franse gevangenschap.
Zijn gevangenschap is onderdeel van de geschiedenis die wij lazen in "Gijselaars Vroeger" door S. Zoetmulder geschreven in't Gruun Buukske nr. 45 van maart 1976 blz. 38. Wij vermelden enkele passages uit dat artikel. "Van 1688 tot 1697 woedde er een 9 jarige oorlog waarin ook in het Kempenland rondtrekkende troepen de boel afstroopten. Onder bedreiging van brandstichting werde bewoners gedwongen geld af te staan. Door ingrijpen van Graaf Athlone ontstond er voor een korte periode rust, Toen deze beschermers vertrokken waren herhaalden de Franssens hun eisen. Besloten werd een afvaardiging naar de vijand te sturen met de opdracht hun te bewegen van hun eisen af te zien. Men was echter niet bereid het gesprek aan te gaan. De afgevaardigden werden te Namen gevangen gezet.
Het bewijs voor zijn gijzeling en overlijden is vermeld bij zijn zoon Lucas.

Jacob en zijn vrouw zijn genoemd in een akte van attestatie, rechterlijk archief Eersel, inventarisnummer 52 folio 53 ( register van allerhande akten)
Zijn weduwe, Anna is genoemd in een transportakte d,d, 15-6-1699 te Ersel over de verkoop van onroerd goed. Bron Schepenbank Inv.nr. 30 121vs
Het onroerd goed betrof een vischvijver gelegen te Eersel omtrent den Valenbergh.
Op 14-2-1692 wordt Jacob Herberts te Eersel een reispas vertsrekt. Hij is vrouwenhaarhandelaar. "Voor buijten onser quartiere om o.a. coopmanschappen mette coopmanschap van vrouwenhair en calotten of te pruijcken af te maecken. 't Sij naar Hollant, Zeeland, Friesland, Oostdriesland en de ommelanden, Westfalen, Duijtslant, stift Bremen, Munsterland, Sweden en Deenemarken."
 
Historische informatie. Uit het boek van Mr. Johan Hendrik van Heum, deel 3 druk 1777, blz. 334.
Inval der Fransschen in de meijerije; Op den 9.10.1694 kwamen eenige franschen, omtremt 80 mannen sterk, meest verkleed, van Postel in het dorp Bladel, voorgevende daar gekomen te zijn, om den opgezetenen te dwingen de brandschattingen te betaelen:terstond staaken zijn een huis in den brand en vertrokken vandaar, naar de dorpe Hapert en Duizel daar zij alles plunderen en paarden en menschen met zig voerden. Des namiddags kwamen zij te Eersel alwaar zij 40 opgezetenen in het geweer vonden die den doortocht met karren versperdt hadde, en bij de aankomst der vijanden de klok trokken, doch de fransschen liepen door de akkers agter het dorp om en staaken de huizen, daar zij het gereedste bij komen konden, in brand de opgezetenen dit siende vuurde op de vijand, die hun niet schuldig bleef, waar door van wederzijde eenigen gedood, en eenigen gevangen werden."
.
Gehuwd met Anneke BOGERS (Bogaerts en Hogaerts en zelfs Anna Roeijmans), geboren te Eersel.
Schepenbank Eersel d.d. 25-1-1689 inv. nr. 29 104vs.
Gaat om de scheiding van goederen gelegen "op den dijk tussen Anneken, dochter van wijlen Luijcas Bigaars geassiteert met Jacob Herbers haeren man en momboir (voogd) en Geertruijt dochter van wijlen Luijcas Bogaars voornoemd en geassisteerd met Philip Alewijns haren man en Momboir".
Dochter van Luijcas BOGAERTS.
Uit dit huwelijk:
1.
Lucas Jacobs VERDONCK (Verdoncq), gedoopt op 16‑10‑1676 te Eersel (getuige(n): Philippus Nicolai en Maria Herberts), begraven op 27‑03‑1719 te Eersel op 42-jarige leeftijd.
Schepenbank te Eersel, akte inv.nr. 52 53 d.d. 5-7-1700
In deze akte is ondermeer vermeld:
"Lucas Verdoncq, sone Jacob Verdoncq saliger en Anna Bogers dessels moeder, inwoonderen alhier."
Lucas en zijn ouders worden aangeduid als: "eerdelijke luijden op wiens naam, faam, eerlijcken handel, wandel en conversatie nog niemand ter werelt ter contrarieen hebben of en moeten te siggen dan lof, eere en deugt".
Lucas wordt nader aangeduid: als geweest zijnde sijne oud oom den eersame heere:
Lambertus Rooijmans doctor, licentiaet en president van't seminarium tot Antwerpen;
Anthony Roymans, doctor en licentiaat in de heijlige Godsheijt, pastoor tot IJsegem in Vlaanderen, gelijck mede de eersame
Johannes Roijmans, basselier in de Godtheijt pastoor in Etten en daer naer pastoor in dese voorstaande vrijheijt ende andere meer, welcke geweest zijn treffeleijke geleerde mannen, sijnde mede geweest den vaeder van requirant ( bedoeld is Lucas ) in deese onder eedt van deze gemeijnte, welcke seer jammerlijck in gevanchenisse en (ostagie), bedoeld is gijzeling, van de fransschen op't casteel tot Namen is gestorven ende overleden, ten dienste van deese gemeente."
Deze akte vervolgd met de informatie dat Lucas door zijn moeder in de gelgenheid is gesteld om te studeren: "dat hij tegenwoordigh is gecomen tot het einde van de philosophie ende al omtrent een jaar heeft geoefent in de theologie".
De akte eindigt met: "hebben wij dese onse waerachtige letteren van certificatie niet connen neijgeren en hebben naer visie en lectura hierbij gepersisteert om mij secretario geconsenteert hier van uijt te geven acte in forma, actum desen vijfden juli 1700. In oirconde getekent",
Jan Rombouts schepen, Jacobus Bedijcx schepen, Laurentius Smet schepen.
 
In een akte d.d. 14-2-1715 is Lucas vermeld als getuige. Not.archief Eindhoven inventarisnr 1256
 
Akte van attestatie
 
Wij Johan Rombouts president, Jacob Bedijcx en Laurentius Smet, schepenen der vrijheid Eersel, quartiere van Kempenland, meyerije van 's-Bosch, doen cond, getuygen, verclaren, attesteren en deponeren voor waar en waaraghtigh, ter instantie en requisitie van LUCAS VERDONCQ, sone JACOB VERDONCQ, saliger en ANNA BOGERS des selfs moeder, inwoonderen alhier
 
Als dat den requirant in desen is een inwoonder van Eersel, geboren en wettelijcke Roomsch Catolijcke ouders, wesende eerlijcke luyden op wiens naam, faam, eerlijcke handel, wandel en conversatie mij nog niemant ter werelt ter contrarien hebben, of en moeten te siggen dan lof, eere en deugt, alsoo mij hem LUCAS VERDONCQ voorstaande en sijne ouders van jongs af aan hebben gekent.
 
Sijnde mede den voorstaande VERDONCQ van de principaelste descendenten van deze vrijheijt, als geweest sijnde sijne oud oom den eersame heere LAMBERTUS ROIJMANS, doctor, licentiaet en president vant Seminarium tot Antwerpen dhr. ANTHONY ROYMANS, doctor en licentiaet in de Heijlige Godtheijt, pastoor tot IJsegem in Vlaanderen, gelijck mede den eersame heere Johannes Roymans, basselier in de Godtheijt pastoor in Etten en daer naer pastoor in dese voorstaende vrijheijt, ende andere meer, welcke geweest zijn treffelijke geleerde mannen, sijnde mede geweest den vaeder van requirant in deesen onder eedt van deze gemeynte, welcke seer jammerlijck in de gevanchenisse en (Ostagie) van de Franschen opt Casteel tot Namen is gestorven ende overleden,
ten dienstste van deese gemeente hebbende de voorstaande ANNA BOGERS, weduwe van wijlen JACOB VERDONCQ haeren soone LUCAS VERDONCQ van jongs af op in de studie onderhouden ende de cleyne scholen alhier laten passeren, waer door den selven soo verre is... Dat tegenwoordigh is gecomen tot het einde van de philosophie ende al omtrent een jaar hem heeft geoefent in de theologie sulx wij niet anders weten, ofte connen oordelen ofte den voorstaende VERDONCQ sig altijt heeft gehouden buyten reproches van ymanden, alsoo ons het contrarie van dien uyt en is gebleken en alsoo men schuldigh is den waerheyt getuygenisse te geven besonder des noot en versogt sijnde hebben wij dese onse waerachtige letteren van certificatie niet connen neijgeren en hebben naer visie en lectura hierbij gepersisteert om mij secretario geconsenteert hier van uyt te geven acte in forma, actum desen vijfden juli 1700 in oirconde getekend.
 
Rechterlijkarchief Eersel, inventarisnummer 52 folio 53
 
In 1714, 1717 en 1718 is Lucas vermeld als doopgetuige te Eersel
.
Ondertrouwd op 03‑05‑1698 te Eersel, gehuwd voor de kerk op 21-jarige leeftijd op 20‑05‑1698 te Eersel met Lucia Willem BERNAERTS. Uit dit huwelijk zijn geen kinderen geboren.
2.
Walterus Jacobs VERDONCK, gedoopt op 13‑08‑1678 te Eersel (getuige(n): Laurens Herberti en Anna Herberti), overleden vóór 1689. Overlijden ingevuld gelet op geboorte kind met dezelfde naam in 1689.
3.
Joannes Jacobs VERDONCK, gedoopt op 20‑09‑1680 te Eersel.
4.
Herbert Jacobs VERDONCK, gedoopt op 18‑08‑1683 te Eersel (getuige(n): Henricus Cuijpers en Maria Petri Wens).
5.
Petronilla Cornelia Jacobs VERDONCK, gedoopt op 27‑09‑1686 te Eersel (getuige(n): Petrus en Cornelia Bogaerts).
6.
Walterus Jacobs VERDONCK, gedoopt op 05‑02‑1689 te Eersel (getuige(n): Joannes Roijmans en Catharina Joannis). Slechts met de beoordeling van de voornaam zou een relatie met de Reusel-Waddinxveen genealogie tot de mogelijkheid kunnen behoren.
7.
Petronilla Jacobs VERDONCK, gedoopt op 17‑09‑1691 te Eersel (getuige(n): Laurentius Finet en Maria van den Boer).
8.
Aldegundis Jacobs VERDONCK, gedoopt op 11‑04‑1694 te Eersel (getuige(n): Adrianus Aerts en maria Joannis).
Gehuwd voor de kerk circa 1724 met Jacobus WOLDERDINGH.


Homepage | E-mail